Ingefær

 

Latinsk navn: Zingiber officinale

 

Anvendte dele: Rodstok

Indholdsstoffer: Flygtig olie, oleoresin, fedtstoffer, protein, stivelse, vitamin A og B, mineraler og aminosyrer.

Vigtigste brug: Kulinarisk er roden meget anvendt.

Medicinsk kan den bruges mod fordøjelsesbesvær, tarmluft, kvalme, dårligt blodomløb.

Ingefær varmer og stimulerer og fremmer sekretionen fra maven og optagelsen af føden. God ved for lidt mavesyre, kolik ( ikke spædbørn!) og tarmluft. Tygning af et stykke ingefær, eller et stykke kandiseret ingefær er lige så effektiv mod køresyge som mange syntetiske midler. Lidt ingefær kan afhjælpe morgenkvalme hos gravide (fås som tabletter).

Stimulerer hjerte og kredsløb, godt mod kolde hænder og fødder. Hånd-og fodbade med ingefær kan bruges til denne lidelse også.

Løsner slim i lungerne og hjælper til at kunne udskille slimen.

Ingefærte er god ved forkølelse og influenza, idet den fremkalder rensende sved.

I kinesisk urtemedicin skelnes mellem frisk ingefærrod som siges at være effektiv til at fremkalde sved ved forkølelser og tørret ingefær som siges at være bedst til luftvejslidelser og fordøjelsessygdomme.