Nytårsforsætter – er det en god ide?

Dr. Bach skrev: “Vær kaptajn på dit eget skib, og da vil alt være godt”.
En sætning jeg har brugt meget både i mit eget liv og til mine kursister/klienter, fordi den minder os om, at man selv skal styre sit liv. Sjælen er den erfarne (befarne) og viise kaptajn, der kan lede og kommandere Personligheden, der kan betragtes som en ung matros uden så stort et overblik.
Kaptajnen kender kursen og ved, hvor skibet skal hen, selv om turen kan være lang og farefuld.

 

At kende sin kurs

Det ville være skønt at kende endestationen med det samme og slippe for den forvirrende tur med de mange svinkeærinder, som livet giver. For livets rejse er sjældent helt straight, fordi vi er her for at erfare en masse, før vi når målet.
At vi ikke kender slutdestinationen, er nok meget godt, for vi ville prøve at skyde genvej for at nå derhen hurtigst muligt og springe alle de nødvendige erfaringer over.
Man behøver heller ikke kende den endelige kurs, men det kan være godt at have et mål, der handler om måden, rejsen skal foregå på, og hvordan man vil have det sig undervejs.  Har man tænkt sig at prøve at nyde rejsen, også når den er udfordrende? Eller hænger man ud over rællingen og brokker sig konstant over at være det forkerte sted?
Min erfaring er, at der ikke findes forkerte steder eller forkerte retninger, så længe man er ubevidst om det! Så snart man opdager, at man hellere vil i en anden retning, siger vi ofte “det var helt forkert, at jeg var der og gjorde det”. Men alle veje, vi træder ind på, giver os erfaringer og styrke til at komme tættere på der, hvor vi gerne vil være, så i virkeligheden er alt godt, også når det virker 'forkert'.

Udover at have som mål at forholde sig til sin rejse og forstå andres rejse lidt mere positivt, kan man sætte sig selv en masse delmål, hvilket vi egentlig gør med et nytårsforsæt. Alle de små mål fører med Dr. Bachs ord til det endelige strålende mål.

 

Nytårsforsætter kan være en del af rejsen, der handler om at leve mere bevidst

Når man vil sætte sig et nytårforsæt, skal det gøres i kærlighed overfor matrosen, der ikke er så klog som kaptajnen.
Hvis matrosen har nydt at ryge en smøg, når han har fri og kan slappe af, vil han forbinde cigaretterne med frihed, nydelse, velvære, og fordi han ikke er klogere, tror han, at disse kvaliteter hører til det at ryge, og at magien ligger i cigaretterne.
Og hvis han lidt tvungent beslutter sig til, at NU må han holde op med at ryge men ikke får set hvor megen værdi, han har tillagt cigaretterne, så lykkes han nok ikke uden en opslidende kamp.
Men lærer han af kaptajnen, at han godt kan slippe røgen UDEN at miste kvaliteterne: Frihed, velvære og nydelse, vil han lykkes. Han kan nemlig lære på et splitsekund at fremkalde sig disse følelser/kvaliteter bare ved at tænke – også uden at cigaretterne er med i billedet. Kvaliteterne er i ham, ikke i cigaretterne.
Man opdager, at det egentlig ikke er røg, sukker eller andre dårlige vaner, man længes efter, men de kvaliteter, man har forbundet dem med.
Årene har lært mig, at man aldrig bør fjerne en vane fra nogen uden at forstå, hvilket ægte behov/kvalitet der ligger bag.

 

Summa summarum

Det er godt at sætte mål, de er skridt på vejen.
Bliv bevidst om, hvad du får ud af at gøre det ‘forkerte’, og hvordan du kan fastholde kvaliteterne på en sundere måde, før du vil ændre en vane.
Tag kaptajnens briller på, når din matros begynder at protestere over ændringen og vil have dig til at gå tilbage til en dårlig vane.
Find ud af hvad matrosens egentlige behov er og giv ham/hende den ægte vare.

 

Gode Bachremedier til denne proces

Clematis: Vær realistisk og vid hvorfor du gør, som du gør. Kom ud af illusionen.

Walnut: Hjælper dig med at skifte rolle og fastholde nye måder, nye mål, nye veje.

Chestnut Bud: Hjælper dig til ikke at køre i samme gænge og gentage matrosens evige undskyldninger for at gøre det, han ikke har brug for.

Pine: Vil hjælpe matrosen til at se, at han har et ægte behov, som ikke opfyldes af at gøre det ‘forkerte’. Pine vil også hjælpe ham til at slippe al skyld over at lave fejl og indse, at det bare er skridt i læringsprocessen.

Der kan bruges andre Bachremedier afhængig af hvilke følelser, en ny vane trigger hos en, f.eks. sorg, vrede, angst, andet?