Centaury/Tusindgylden i sammenligning med Agrimony/Agermåne

 Fællsnævneren for disse to er, at de begge har svært ved at sige fra overfor andre mennesker, har svært ved at sætte grænser, er konfliktsky og lader andre få ret og derved ‘sælger’ sig selv.
Centaury er den, der i sin natur er tjenstvillig og tilbyder at hjælpe andre uden at tænke på at få noget tilbage. I sig selv en smuk egenskab. I den ubalancerede tilstand er der en viljesvaghed, som gør det svært for Centaury at skelne mellem hvem, der skal hjælpes, og dette vil nogen måske udnytte. Centaury kan i sidste ende blive drænet for energi, fordi de ikke tænker på sig selv, men får sagt ja alt for mange gange. Det er netop denne lektie, at Centaury lærer os allesammen: At skelne mellem hvornår det er godt at hjælpe/træde til, og hvornår det er en bjørnetjeneste, hvor man hindrer en anden i at lære at gå vejen selv/bære selv.

Centaury styker viljen, man lærer at spare på sine kræfter, så hjælpsomheden ikke dræner en selv.

Agrimony er fyldt af glæde og humor, tager livet let, elsker fest og farver og er et selskabsmenneske. Man lægger mærke til deres sprudlende energi, de er sjove at være sammen med, og de gør sjældent en flue fortræd. Netop denne egenskab at være den, der gerne vil sprede glæde og fred på jorden, bevirker i den ubalancerede form, at man skyr konflikter og disharmoni. Det kan bevirke, at man ikke får sagt fra, når det er vigtigt. Mange Agrimony typer kan have tendens til at ville ‘glemme’ det negative og kan have et overforbrug af livets ‘goder’: Mad, alkohol, fester, sukker. Agrimony lærer os, at selvom det er skønt med harmoni, så kan perioder med disharmoni ikke undgås, og de er måske udviklende i sig selv. Man lærer at turde tage nødvendige konflikter og også vise den mere triste side af sig selv. Ingen er normalt glade hele tiden. Det er ok at være trist og sur, især hvis man tager imod budskabet i disse følelser. Som regel skal noget ændres- og det er en selv, der skal gøre det.

Forskellen i Centaury og Agrimony er blandt andet den attitude, man har i forhold til andre. Agrimony er meget tydeligt festens sjove midtpunkt, hvor Centaury holder sig i baggrunden eller måske slet ikke er med til festen, fordi de er i gang med at hjælpe andre med at flytte eller passe børn

 

Centaury/Tusindgylden og Agrimony/Agermåne til børn

Centaury til børn

Børn, der er præget af Centaury, er lettere at mobbe, drille og kommandere med.
De finder sig i det alt for længe, fordi viljestyrken ikke er stærk nok.

De er stille og gør ikke opmærksom på sig selv. Nogen ville sige ’at de er nemme eller flinke’. De finder sig i, at legetøjet bliver hugget af de mere stærke typer.
Deres finhed eller sarthed og deres meget store ønske om at hjælpe andre er i sig selv en gave. De skal blot lære hvem, de skal hjælpe, og hvordan de først og fremmest må sørge for selv at have energi nok, ellers tørrer den fine kilde af hjælpsomhed ud.

 

Agrimony til børn

Børn, der er Agrimony prægede, vil være lette og glade børn. Man skal ikke mistænkeliggøre alle glade børn, mange børn er glade. Men hvis man oplever, at barnet ikke reagerer normalt på svære ting i livet, eller har det skidt på anden måde, kan man tænke på, om det prøver at skjule noget, som det kunne have glæde af at tale med en forstående voksen om.

De fleste børn kan græde og søge trøst hos voksne, også et Agrimony barn. De vil dog i højere grad skjule deres problemer og langt hen ad vejen vise glæde fremfor smerte.

Fra bogen ‘Bach dit barn op’, Susanne Løfgren.