Stress 2.

Udover at vi kan stresse op over uventede begivenheder, hvor vi altid kan bruge Rescue, handler stress ofte om, hvordan vi reagerer på belastninger. Vi har forskellig tilgang til stress-håndtering, og det beror på vore overbevisninger om livet og dets udfordringer. Nogle mennesker er enormt gode til at klare udefrakommende stress, og sådanne modige og stærke typer finder vi blandt brandmænd, læger og andre, for hvem det er et vilkår at håndtere voldsomme og følelsesmæssige belastende situationer. Andre er mere sårbare og reagerer hurtigt følelsesmæssigt på en belastning. VI er forskellige, bl.a. fordi vi er født som bestemte Bach-typer (læs mere om disse i min bog ’KVINDER I OVERGANG’, hvor alle typer gennemgås).
Men vi reagerer også individuelt, fordi vi har haft forskellig opvækst og har mødt udfordringer i livet, som har skabt overbevisninger omkring, hvad vi opfatter som truende. Vi skal derfor i dette afsnit koncentrere os om Bachremedier, som kan hjælpe os med at blive mere robuste overfor stressfyldte situationer. Når noget føles truende, vil kroppen gå i alarmberedskab, også selvom der ikke er nogen reel døds-trussel. Det sympatiske nervesystem (flugt/adrenealin/kamp) skelner ikke mellem en reel eller ikke-reel trussel. Hvis sindet/kroppen erindrer en hændelse, en duft, et ord, en person eller andet som truende, går kroppen i alarmberedskab, når vi møder noget, som minder om denne trusel. For den, som har oplevet at være truet f.eks. i sin barndom vil lignende begivenheder, hvor små de end måtte synes for andre, kunne sætte alarmen i gang. For at forstå hvad jeg taler om, kan det truende f.eks. være at skulle sige fra overfor urimeligheder. Man har oplevet det at sige fra som truende i sin barndom, fordi det ikke var ønsket af ens forældre, måske blev man straffet ved ikke at få opmærksomhed, fik skæld ud osv.
Der blev skabt en overbevisning om, at det at sige fra er lig med straf, det blevet til noget ’farligt’. Jeg har haft mange voksne i min klinik med denne problematik, som har fundet sig i urimeligheder fra ægtefæller, børn, gamle forældre, chefer osv. Når man gennem samtalen indser, hvor angsten for at sige fra stammer fra, kan man lettere forstå og heale sin egen stress-reaktion. Ved hjælp af Bachremedierne kan man/kroppen lære, at det at sige fra ikke er farligt længere, tværtimod vil det IKKE at sige fra, true en mere, fordi man f.eks. kan udvikle depression eller stress-symptomer.

I sådanne tilfælde skal udvalget af Bachremedier mod stress findes i bl.a. angstgruppen. Jeg har gode erfaringer med Bævreasp/Aspen til at genvinde tryghed og til at berolige nervesystemet, så man ikke går i alarm, hver gang man skal sige fra. Ofte kombinerer jeg Bævreasp med Fuglemælk/Star of Bethlehem, da den bruges til at HEALE gamle traumer, der stadig sidder i energisystemet (og kroppen) og hindrer livsstrømmen (Qi). Andre gange har jeg brugt Kaprifolie/Honeysuckle for at bryde fortidens bånd, Abeblomst/Mimulus og/eller Tusindgylden/Centaury til at lære at sige fra og kræve retten til at ytre sig, (det er faktisk en demokratisk ret). Til tider har remediet Skovfyr/Pine været relevant, fordi det hjælper os af med overflødig skyld og skam, men det er OGSÅ godt til at styrke selvværdet. Nogle kan bruge Skovfyrs dybeste kvalitet, nemlig eksistensberettigelse. Forstået som det at vi alle har lov at være her uden at skulle bevise noget som helst for nogen som helst.
God søndag. Jeg vender tilbage næste uge <3